Deze website bevat een lijst met de meest gangbare soorten voedsel en onze adviezen, waar en hoe u deze het best kunt opslaan. Dit zijn algemene richtlijnen: het is lastig te voorspellen hoe lang voedsel exact zijn kwaliteit behoudt, omdat dit ook afhankelijk is van de conditie van het voedsel op de dag dat het vacuüm werd verpakt. Volg altijd uw gezonde verstand wat betreft de consumptie van geconserveerd voedsel. Ga voor meer tips en adviezen over veilige voeding en het voorkomen van door voedsel overgedragen ziekten naar de website van het Voedingscentrum

Het vacuüm sealen van verse uien, knoflook en/of champignons kan leiden tot de groei van een soort bacterie die botulisme kan veroorzaken. Botulisme is een zeer gevaarlijke aandoening die dodelijk kan zijn. Daarom raden we af om dergelijke producten in verse toestand vacuüm te bewaren. U kunt gekookte champinons, uien en knoflook bewaren in zakken, potten, flessen of bewaarcontainers.

Zachte kazen kunnen een bron vormen van een bacterie die listeria heet en die gedijt onder anaërobe omstandigheden en dodelijke infecties, genaamd listeriose, kan veroorzaken. Daarom mogen zachte kazen nooit vacuüm worden bewaard.

Het vacuümverpakkingsproces verlengt de levensduur van voeding, doordat de meeste lucht aan de gesealde box wordt onttrokken. Hierdoor wordt oxidatie, die van invloed is op de kwaliteit en smaak van voedsel, verminderd. Door lucht te onttrekken, kan ook de groei van micro-organismen, zoals schimmels en bacteriën worden tegengegaan.

Ziekten veroorzakende bacteriën kunnen zich binnen twee uur ontwikkelen in bederfelijk voedsel. Maar wanneer u voeding op de juiste wijze koelt, kunt u het veilig bewaren. U kunt de ontwikkeling van micro-organismen significant verminderen bij temperaturen van 4 °C of lager. Wanneer u voedsel invriest bij een temperatuur van -17 °C, worden micro-organismen niet gedood, maar wordt hun ontwikkeling wel gestopt. Daarom moet bederfelijk voedsel langdurig worden bewaard in de vriezer of koelkast.

Daarnaast is het belangrijk dat u zich realiseert dat het vacuümverpakkingsproces GEEN vervanging is van conservering en dat dit het bederf van voedsel niet kan tegengaan. Het kan uitsluitend de kwaliteitsvermindering vertragen.

Gebruik aparte boxen of vacuümzakken voor producten en voor vlees, kip, vis en eieren. Wanneer u kant-en-klare levensmiddelen in een box doet waarin eerder rauw vlees, vis of eieren hebben gezeten, kunt u door achtergebleven bacteriën ziek worden. Kruisbesmetting is eenvoudig te voorkomen. Gebruik één box of vacuümzak voor verse producten en één voor rauw vlees, kip of vis. Voordat u boxen en keukengerei die zijn gebruikt voor het bewaren van rauw vlees, kip, vis of eieren opnieuw gebruikt, dient u ze grondig te wassen.

Vacuümzakken zijn niet gemaakt om te worden gereinigd na gebruik voor rauw vlees, kip of vis.

Er zijn twee delen speciaal gewijd aan bepaalde types voedsel, met extra informatie: brood en verse producten. U vindt deze in het artikel "Handige vacuüm bewaargids"