Hoelang en hoe bewaar je het beste wijn?

Met een vacuümstopper houd je wijn lang lekker en vers. Zo geniet je van wijn per glas. Ontdek hoe je het beste verschillende soorten wijnen bewaart!

 

Wat zuurstof doet met de houdbaarheid van wijn

Een geopende fles wijn verliest snel zijn smaak en kun je niet lang bewaren. Zonde, als je je bedenkt dat er voor ieder glas wijn maar liefst 120 liter water nodig is.
Wijn bederft en verliest zijn aroma’s en smaak door zuurstof. Door het oxideren verdwijnt het levendige karakter en kun je de fles weggooien. 

Witte wijn ontwikkelt wegens het oxidatieproces een saaie en appelcider-achtige smaak en wordt bruiner van kleur. Rode wijn vlakt af en droogt uit, wat leidt tot een bittere smaak. Een beetje lucht kan een zeer jonge rode wijn nog wel verbeteren, wat we ook wel ‘decanteren’ noemen.
Deze wijnen zijn zo dicht van structuur, dat 1-2 uur blootstelling aan zuurstof, ze meer open en aangenaam maakt om te drinken. Toch geldt uiteindelijk ook voor jonge wijnen: oxidatie en een goede fles wijn, gaan niet samen.

 

De oplossing: Een vacuüm wijnstopper

Door een wijnfles na openen direct te vacumeren, verminder je het oxidatieproces. Vacuüm vertraagt het oxidatieproces namelijk aanzienlijk en zorgt ervoor dat je zolang mogelijk van een fles wijn kunt genieten. Zo pak je precies de wijn waar je op dat moment zin in hebt. Trek na opening direct zo veel mogelijk zuurstof uit de fles met een vacuümpomp, en bewaar de fles tot wel vijf keer langer.

Houd rekening met temperatuur en licht

Naast het op tijd vacumeren van de fles, zijn ook een juiste temperatuur en lichtinval belangrijke factoren voor het optimaal behouden van smaak. Bewaar een wijn nooit op of bij temperaturen boven de 21°C en vermijd direct zonlicht. Een goede oplossing hiervoor is een klimaatkast. Als je deze niet tot je beschikking hebt, werkt een opslag in de koelkast ook, zelfs voor rode wijnen. Zorg ervoor dat de rode wijn wel weer op kamertemperatuur is gebracht voordat je deze serveert.

 

Tegenwoordig zien we steeds meer wijnen met schroefdop. Deze kan eenvoudig over de Nanostopper heen gedraaid worden. Dit zorgt voor een veilige en 100% luchtdichte manier om de fles liggend te bewaren. Zo kun je gemakkelijk de koel- of klimaatkast inrichten met verschillende wijnen. 

 

Gevoelige wijnsoorten

Sommige wijnen zijn gevoeliger voor oxidatie dan andere. Besteed daarom extra aandacht aan het vacumeren en het beschermen tegen te hoge temperaturen en licht bij de volgende wijnsoorten:

  • Pinot Noir: Een van de meest gevoelige rode wijnen bij blootstelling aan zuurstof
  • Wijnen ouder dan acht jaar
  • Biologische wijn of sulfietvrije wijn
  • Lichtgekleurde rode wijnen, waaronder Grenache, Sangiovese, Zinfandel en Nebbiolo

 

Aan de slag met het vacumeren van wijn

Wil je meteen aan de slag? De Nanostopper® Starter Set voor 6 flessen is direct verkrijgbaar in onze webshop. Gratis verzonden binnen Nederland!