Koffiebonen bewaren, vacumeer!

De warme en rijke geur, de interessante s​maken e​n het verkwikkende gevoel. Er gaat niets boven extra verse koffie. Voor velen kan een kopje de dag maken óf breken. En hoe zet je de lekkerste koffie? Met extra verse bonen! Daarom vertellen wij alles over het optimaal bewaren van de koffiebonen, zodat jij ultiem kunt genieten van een overheerlijke ​bakkie pleur.

Vacuum koffie, vacuum coffee, coffee saving, vacuum saving coffee, koffie langer bewaren, koffie langer goed, houdbaarheid koffie


Houdbaarheid van koffiebonen: de boosdoeners

Over smaak valt natuurlijk te twisten. Maar koffiekenners zijn het over één ding eens: de vier boosdoeners die de houdbaarheid van koffiebonen​ aantasten. Om de bonen zo lang

mogelijk vers te houden zijn er vier zaken die je moet beperken, namelijk warmte, (zon)licht, vocht en lucht. Dat klinkt wellicht vreemd, omdat juist deze elementen ook zorgen voor de groei van bonen. Maar deze boosdoeners dragen sterk bij aan het verlies van smaak, zorgen voor oxidatie en geven schimmels een grotere kans.

Waarom koffie bewaren zo moeilijk is

Door deze koffieboon-vijanden, kan het bewaren van koffie erg moeilijk zijn. Koffie is namelijk erg gevoelig voor geurtjes en absorbeert deze snel. Ook kunnen aroma’s gemakkelijk verdampen en kan water bijzondere oliën van de boon oplossen. Bewaar daarom koffiebonen niet in de koelkast. Door het condens en allerlei sterke geuren, zoals kaas en groenten, neemt de kwaliteit snel af. 

De gouden tip: koffie luchtdicht bewaren

Smaakverlies, schimmelontwikkeling en oxidatie van de koffiebonen. Voor menig koffieliefhebber zal het lezen van deze zin een beetje pijn doen in het hart. Tijd voor een oplossing! Er zijn namelijk manieren om koffiebonen goed te bewaren, zodat deze langer houdbaar en vers blijven. De crux in zit hem in schoon en luchtdicht bewaren.

Je kunt kiezen voor een luchtdichte koffie bewaarbus of om de verpakking geheel te vacumeren.Dit kan gemakkelijk met ​een Nanostopper​; in een handomdraai maak je een zak of pot vacuüm. Door te vacumeren onttrek je de verpakking van lucht, waardoor de boon beter bewaard blijft. Lucht bevordert namelijk het oxidatieproces, wat de boon bederft. In een vacuümverpakking houd je de boon langer vers!

Vacuum any jar, coffee saving, vacuum coffee, coffee safer, koffie bewaren, koffie langer bewaren, hoe koffie bewaren, koffie langer goed


Koffie bewaartips op een rijtje

Naast vacumeren zijn er nog een aantal manieren om jouw gouden elixer te beschermen. Lees onze drie tips voor het optimaal bewaren van je koffiebonen:

Tip 1: Schone verpakking of bewaarpot

Koffiebonen kun je vaak prima bewaren in de originele verpakking, maar de kwaliteit van deze zakken verschilt enorm per merk. Daarom kan het verstandig zijn de bonen te verplaatsen naar een luchtdichte koffiebus, bak of blik. Bewaar de koffiebonen altijd in een schone verpakking. Zelfs de kleinste geurtjes of vlekjes kunnen de smaak van de bonen aantasten. Maak de verpakking dus goed schoon voordat je deze vult met nieuwe bonen.

Tip 2: Koele, donkere plek

Zoals eerder besproken, heeft koffie vele vijanden die de smaak aantasten. Kies daarom de bewaarplek zorgvuldig uit. Deze moet namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen: niet te warm, donker, koel en niet in een vochtige omgeving. Houd de koffie uit de buurt van warmtebronnen en bewaar ze ook niet in grote hoeveelheden in je koffiemachine. Zo behoudt de koffie het langst zijn smaak!

Vacuümset voor
Potten & Flessen

€29,95