Op deze manier eet je altijd fruit "on demand"

Meer dan ooit is het belangrijk om gezond te eten. Maar een reep of koekje is sneller gepakt dan een verse fruit snack, toch? Mis! Deze handige tips zorgen ervoor dat je nooit om een gezond tussendoortje verlegen zit :)

Er is eigenlijk niets lekkerder dan vers fruit, maar dat is niet altijd mogelijk. Voor het beste alternatief kun je kiezen voor het invriezen van fruit. Het is makkelijk, goedkoop en eigenlijk de beste manier om de houdbaarheid van vers (en zoet!) voedsel te verlengen.

 

 

Ok, het invriezen van fruit zal natuurlijk wel een beetje invloed hebben. Zo zal de textuur (het “mondgevoel”) er iets door veranderen. Maar een groot voordeel is dat je het fruit niet hoeft te bereiden of ingrediënten als suiker hoeft toe te voegen. Het is simpelweg de beste manier om altijd van fruit te kunnen genieten, lekker fris uit het handje, in de ontbijtgranen of yoghurt, om mee te bakken – of in een smoothie!

 

Natuurlijk zijn er wel richtlijnen om zo’n beetje elke soort fruit op de juiste manier in te vriezen. De meest kritische elementen om rekening mee te houden zijn vocht en zuurstof, omdat deze het fruit doen verouderen.

Stap 1

Was en droog het fruit grondig. Verwijder de schil en alle beschadigingen als krassen en butsen. Grote stukken fruit snijden in hapklare brokken. Droog tenslotte het fruit nog een keer, bijvoorbeeld met keukenpapier, om zoveel mogelijk vocht op te deppen.

Stap 2

Verdeel het fruit op bakpapier in een schaal. Leg de schaal in de vriezer en laat het fruit compleet bevriezen. Afhankelijk van grootte en soort kan dat enkele uren duren, maar je kunt het natuurlijk ook een nachtje laten liggen.

Stap 3

Haal het bevroren fruit uit de vriezer en verdeel de stukken over meerdere ziplock zakken. Het is nu heel belangrijk dat er zoveel mogelijk lucht uit de zakken wordt gehaald. Voor een perfect resultaat gebruik je de Nanostopper® met de ziplock zak adapter en pomp je de lucht volledig uit de zak.

Stap 4

Je kunt nu de zakken weer in de vriezer leggen tot wel 9 maanden, en met de Nanostopper® wel tot 3 jaar lang!

Nu is ieder fruit anders, dus hierbij nog wat specifieke tips en opmerkingen:

  • Appels: De vuistregel is hoe zoeter, hoe beter te bewaren. Mocht je een grote hoeveelheid willen voorbereiden, dan kun je verkleuring tegengaan door wat citroensap te gebruiken of de appels in zout water te dompelen
  • Bananen, kiwi’s, ananas en mango’s: Altijd schillen en in stukken snijden in plaats van heel invriezen
  • Citrusvruchten: Het beste resultaat krijg je als je de schil en het sap apart bewaart
  • Pitvruchten (Perziken, pruimeen, etc.): Altijd schillen en de pit verwijderen. Abrikozen en kersen hoef je niet te schillen, alleen te ontpitten.
  • Meloenen: Cantaloupe en Galia-achtige meloenen kun je prima invriezen. Watermeloen bevat (helaas!) te veel water om goed in de vriezer te kunnen bewaren.

 

Een laatste tip

Mocht je nu liever niet invriezen, dan kun je nog steeds ervoor zorgen dat je vers fruit van tevoren kunt bereiden om altijd à la minute te kunnen genieten van een gezonde snack. Bereid je favoriete fruit of maak een fruitsalade, verdeel dit over potjes met een goede portiegrootte en vacumeer deze. Plaats altijd in de koelkast en je hebt er tot een week lang plezier van!